15
FebPUNE PREŢ PE VEDEREA TA VICIILE DE REFRACŢIE
Prof. Dr. DENISLAM DOGAN, Medic Primar, CABINET OFTALMOLOGIE PROF.DR. DENISLAM DOGAN
PUNE PREŢ PE VEDEREA TA VICIILE DE REFRACŢIE
1. MIOPIA:
Imaginea se formează înaintea retinei. Bolnavii văd bine la aproape, dar nu văd la distanţă. Sunt miopii care avansează din copilărie până-n jurul vârstei de 25-30 ani şi miopii care avansează toată viaţa. Se corectează cu lentile notate cu minus, cu lentile de contact sau prin intervenţii chirurgicale sau laser, pe lângă tratament medicamentos.
2. HIPERMETROPIA:
Imaginea se formează în spatele retinei. Bolnavii văd neclar atât la aproape cât şi la distanţă. Corecţia se face cu lentile notate cu plus, lentile de contact sau prin intervenţii chirurgicale sau laser.
3. ASTIGMATISMUL:
Este un viciu de refracţie ce se manifestă prin vedere distorsionată atât la aproape cât şi la distanţă. Corecţia se face cu lentile cilindrice notate cu plus sau minus sau prin chirurgie laser.
4. PRESBIOPIA:
Este o consecinţă a pierderii elasticităţii cristalinului, fenomen ce apare cam după vârsta de 40 ani. Pacienţii nu văd bine la aproape. Corecţia se face cu lentile notate cu plus, care se schimbă cam la 2 ani.
INFECŢIILE CARE ÎNROŞESC OCHII
Exceptând traumatismele, ochi roşu întâlnim în conjunctivite (bacteriene, virale, alergice etc.), iridociclite (inflamaţia irisului şi corpului ciliar) şi glaucom (cauză majoră ce duce la orbire, netratat, incorect tratat sau tratament indicat în fazele avansate ale bolii).
Diagnosticul diferenţial al acestor afecţiuni o face numai oftalmologul, care de altfel indică tratamentul.
GLAUCOMUL
Exceptând glaucomul congenital, juvenil, după intervenţii chirurgicale, glaucomul de regulă se instalează după vârsta de 40 ani. O tensiune oculară mare, apasă pe fibrele nervului optic ducând până la pierderea vederii. Medicamentele (gratuite) administrate corect, previn pierderea vederii ca de altfel şi intervenţia chirurgicală sau laser.
CATARACTA
Este opacitatea cristalinului, care poate fi înlocuit cu cristalin artificial.
DEGENERESCENŢA MACULARĂ
Deteriorarea retinei(mai ales în zona centrală maculară) apare după vârsta de 65 ani. După stabilirea diagnosticului, oftalmologul hotărăşte conduita terapeutică (medicamentoasă sau chirurgicală).
PROF. UNIV. DR. DENISLAM DOGAN
Medic Primar Oftalmolog
Clinica Oftalmologie CONSTANŢA