CAUTA ARTICOLE:

<< Inapoi la lista de articole

05

Jul

TUOMRILE BENIGNE ALE COLULUI UTERIN

, GINECOART


TUMORILE BENIGNE ALE COLULUI UTERIN

Tumorile benigne ale colului uterin cele mai frecvente sunt:

-tumorile chistice

-tumorile polipoase

-tumori fibro-miomatoase

1. TUMORILE CHISTICE

Tumorile chistice se impart in tumori inflamatorii , endometriozice si congenitale.

a. Tumorile inflamatorii-sunt chisturile sau ouale Naboth, care se intilnesc cel mai frecvent la multippare , fiind consecinta infectiilor colului.

-chisturile Naboth se formeaza prin obturarea orificiilor glandulare ale epiteliului cilindric ; iau nastere chisturi mucipare , continind lichid limpede , mucos.L a examenul cu valvele se observa mucoasa deformata de mici nodului trasparenti de culoare alb stralucitoare , dispusi in jurul colului .

- tratamentul consta in spargerea chistului cu un ac sau trusa de cauterizare , evacuarea continutului si diatermocoagularea patului chistului.

b. chisturi;le endometriozice-reprezinta localizarea la nivelulu colului a endometriozei.Celulele endomertiale ajung la nivelul colului prin implantarea directa , prin embolie sau metaplazie locala .-un rol important il au traumatismele .

-chisturile endometriozice au o culoare albastruie , iar inainte de ovulatie devine rosiatica , negricioasa si dureroasa .

-localizarea endometriozei pe buza anterioara a colului se extinde spre v ezica urinara , in timp localizarea pe buza posterioara determina complicatie de temut – prin prinderea fundului de sac vaginal si extinderea spre septul recto-vaginal si baza ligamentelor largi.

Tramentul este chirurgical , mergind de la simpla diatermocoagulare , pina al conizatie sau amputatie de cols au histerectomie in formele clinic eextinse si ulcerate.

2.TUMORILE POLIPOASE

- polipul cervical intilnit la toate virstele de dezvolta pe fondul unei cervicite , care produce o reactie adenomatoasa a mucoasei endocervicale . Polipul poate fi :

- mucos

-fibromucos

-fibros

-sesil

-pediculat , cel mai frecvent intilnit

-la examenul cu valvele se observa fie in interiorul canalului cervical , fie exteriorizat , in afara orificiului extern , ca o lama de culoare rosiatica .

-polipul endocervical recidiveaza frecvent dupa extirpare si uneori se poate maligniza.

-tratamentul consta in extirpare prin torsionare (dar niciodata in timpul sarcinii )urmata de chiuretaj cervico-uterin , produsul fiind trimis la examenul histopatologic .

3. TUMORILE FIBROMIOMATOASE

-acest tip de tumori sunt rare 1-2%

-se descriu mai multe tipuri de tumori si anume :-tumori submucoase se pot confunda cu polipul endocervical

-tumori interstitiale , in baza colului , bine incapsulate deformind colul

-tumori subseroase , care pot evolua spre baza ligamentelor largi , deplasind vezica si ureterele .

-diagnosticul este facut de examenul cu valvele , tactul vaginal si cervicografia , iar tratamentul este chirurgical , miomectomie cu cervicotomie pe cale vaginala .



<< Inapoi la lista de articole