CAUTA ARTICOLE:

<< Inapoi la lista de articole

02

Nov

INDICATII IGIENO DIETETICE PENTRU INSUFICIENTA CARDIACA

, CARDIOCOR Dr Darabantiu Dan


Efortul fizic este permis, sunt recomandate exerciţiile uşoare, mersul pe jos şi cu bicicleta, practicate cu regularitate. Nu sunt recomandate eforturile care produc lipsã de aer, purtarea de greutãţi, eforturile bruşte. Este bine sã vã odihniţi zilnic 1-2 ore.

Fumatul este interzis, alcoolul este interzis, cafeaua este permisã în cantitate de 1 ceaşcã/zi (cafea naturalã), este interzisã la cei cu tulburãri de ritm cardiac. Dacã sunteţi obez, este bine sã scãdeţi în greutate. Cântãriţi-vã zilnic, orice creştere rapidã în greutate (1,5-2 kg) poate însemna acumulare de apã în organism.

Regimul alimentar trebuie sã fie sãrac în sare. Aceasta înseamnã prepararea şi consumarea alimentelor fãrã a adãuga sare, precum şi evitarea alimentelor bogate în sare (conserve, murãturi). In acest fel se obţine un regim cu 3-5 grame de sare pe zi.

Alimente permise: lapte smântânit,iaurt şi lapte bãtut degresat,margarinã, brânzã dulce, caş, urdã, 3 ouã/sãpt. (inclusiv cele folosite la gãtit), carne (pui,peşte,curcan, viţel, vitã, miel), ficat, limbã de vitã, ulei (floarea-soarelui,mãsline,soia), pîine fãrã sare, paste fãinoase, orez, griş, legume şi leguminoase proaspete sau congelate, fructe (crude,compot,suc,gem), cacao, zahãr, miere, condimente (pãtrunjel,leuştean,mãrar, cimbru,busuioc etc., lãmîie, oţet, ceapã,usturoi,boia dulce).

Alimente interzise: smântãnã, frişcă, unt, untură, caşcaval, brânză topită, brânză de burduf, telemea, carne de porc, gâscă, raţă, găină, oaie, slănină, şuncă, mezeluri (salam, cremvurşti, cârnaţi), carne conservată, creier, conserve de peşte, conserve de legume cu sare, murături, varză acră, măsline, alune, arahide, maioneză, muştar, ketchup, sare, piper, ardei şi boia iute, vegeta, legumix, supe la plic, bulion, praf de copt, bicarbonat de sodiu, sărăţele şi chipsuri, prãjeli şi rântaşuri.

Consumul de lichide: se limiteazã la 1,5 litri pe zi (inclusiv supe, ciorbe,lapte,ceai, apã, sucuri). Apa mineralã se poate consuma dacã are mai puţin de 100 mg sodiu pe litru (scrie pe etichetã).



<< Inapoi la lista de articole