03
DecINHALO SEDARE
Dr. Beghim Esra, Medic Specialist, CMI DR. BEGHIM ESRA
Inhalo sedare
INSTRUCTIUNI PENTRU PACIENTII SUB ANESTEZIE LOCALA,
PROCEDURA CU SEDARE ORALA
!!! ATENTIE: Pacientele care iau pilule contraceptive sunt expuse riscului de a ramane gravide daca asociaza tratament antibiotic sau daca li se face rau si vomita si trebuie luate masuri suplimentare de protective. Daca dintii ce trebuie extrasi se afla langa dinti obturati (plombati) exista riscul in timpul extractiei sa cada obturatia ( plomba), vom obtura provizoriu dintele afectat urmand ca pacientul sa faca o programare separata pentru tratarea dintelui. Daca aveti de extras molari de minte puteti avea furnicaturi sau senzatie de amorteala pe o perioada mai lunga de timp dupa interventie.
Sedarea sau inhalosedarea nu este acelasi lucru cu anestezia generala. Sedarea va face sa va simtiti foarte relaxati. Sedarea va fi completata de anestezie locala injectata pentru a amorti zona ce trebuie operata. Veti fi capabili sa vorbiti si sa raspundeti la instructiuni. Nu veti adormi.
Daca inhalo-sedarea nu este ceea ce va imaginati dvs ca este sau daca doriti mai multe informatii va rugam contactati-ne la nr. de telefon de la clinica.
Sa fiti intotdeauna siguri ca l-ati informat pe medic de orice modificare survenita in istoricul dvs medical, de orice medicatie o luati sau de orice vizita recenta ati avut-o la alti medici.
Inhalo sedare Matrx by Parker/Porter
Frica de stomatolog sau dentofobia este o problema din ce in ce mai des intalnita. De foarte multe ori, pacientii ajung in ultimul moment pe scaunul stomatologic tocmai din aceasta cauza, iar problemele care mai ieri erau minore, ajung sa le dea o sumedenie de batai de cap.
Intri in panica numai la gandul ca trebuie sa-ti vizitezi stomatologul, ajungi in fata cabinetului si nu ai curaj sa intri, mirosul si aparatele pe care le vezi acolo te tulbura sau, mai rau, iti provoaca senzatie de lesin? Cu siguranta ca faci parte din categoria oamenilor cu frica de stomatolog. Te invitam la clinica noastra pentru aici totul o sa fie mai relaxant cu ajutorul inhalo sedarii cu protoxid de azot si oxigen.In SUA este folosita deja in procent de 90% de pedodonti si 50 % de celelalte specialitati, de curand a fost adoptata si de medicii stomatologi din Romania.
Ce presupune aceasta operatiune?
Scopul acestei tehnici este de a obtine un pacient relaxat, in conditii de confort pe scaunul stomatologic si pentru care tratamentul stomatologic sa ramana o experienta placuta. Pacientului, asezat pe scaunul stomatologic, i se aplica o masca nazala cu ajutorul careia inhaleaza un amestec de protoxid de azot in combinatie cu oxigen, rezultand un gaz ilariant care are proprietati sedative, cat si usor analgezice. Acest gaz induce o stare de relaxare, de bine.
Care este starea pacientului in timpul sedintei de inhalosedare? Este constient, poate colabora cu medicul stomatolog?
In cursul procedeului, pacientul va resimti o relaxare generala, o senzatie de furnicaturi, de regula la nivelul extremitatilor (la degetele de la maini si de la picioare). Deseori apare o senzatie de detasare si alterare a simtului timpului. Rareori, pacientii pot visa, in ciuda faptului ca sunt treji. Pacientul ramane constient, colaboreaza cu medicul, raspunde la stimuli.
Ce trebuie si ce nu trebuie sa faca un pacient inainte de o sedinta de inhalosedare?
Pacientul trebuie sa manance ceva usor cu 2 ore inainte sa vina in clinica stomatologica,in functie de situatie pacientul trebuie insotit in clinica de o persoana adulta, capabila sa astepte si sa insoteasca pacientul acasa.
Pacientul trebuie sa isi ia medicamentele la orele obisnuite .
NU consumati alcool in ziua interventiei si 24 de ore dupa interventie.
Va rugam sa nu purtati tocuri, sa fiti imbracati cu ceva confortabil si daca purtati ochelari sau lentile de contact sa aveti la dvs cutia de protectie a lor.
In timpul sedintei de inhalosedare se administreaza si alt fel de anestezic?
Da, daca se efectueaza un tratament stomatologic care necesita anestezie locala (ex. Extractie).
Cum se efectueaza "trezirea" si cat dureaza efectul inhalosedarii?
‘Trezirea ‘ se face in cateva minute prin administrarea de oxigen 100% ,pacientul plecand singur pe picioarele lui.
In primele 24 de ore dupa interventie:
Stati si va odihniti , linistiti acasa.
Nu folositi electro-casnice complexe sau scule electrice.
Nu conduceti masina sau bicicleta.
Nu semnati acte legale, documente de afaceri sau sa luati decizii importante.