11
OctSfaturi pentru igiena gurii
Dr. Constantinescu Mihaela, CMI Dr. Constantinescu Mihaela
Sfaturi pentru igiena gurii
Periajul complet cel putin de doua ori pe zi, pentru indepartarea placii bacteriene de pe suprafata tuturor dintilor.
Folosirea zilnica a atei dentare pentru indepartarea placii bacteriene dintre dinti si de la jonctiunea mucogingivala interdentar, acolo unde nu ajunge periuta de dinti.
Limitati consumul de alimente cu continut de zaharuri sau amidon, in special al gustarilor lipicioase.
Mergeti la medicul dentist pentru controalele dentare de rutina si periaj profesional.
Igiena orala corecta are drept efect o gura cu aspect sanatos si fara mirosuri neplacute. Mentinerea unei bune igiene orale este unul dintre cele mai importante lucruri pe care le puteti face pentru dintii si gingiile dvs. Dintii sanatosi nu numai ca arata bine, dar contribuie si la o alimentatie si vorbire fara probleme. Buna igiena orala este importanta pentru starea generala de bine a organismului.
Aceasta înseamna: Dinti curati si fara resturi alimentare, gingii de culoare roz, care nu sângereaza la periaj si când folositi ata dentara. Daca aveti dureri sau sângerari ale gingiilor în timpul periajului sau folosirii atei dentare, sau daca respiratia cu miros neplacut persista mult timp, mergeti la medicul dentist. Oricare dintre aceste semne poate indica o problema mai grava.
Medicul dentist va poate arata care sunt tehnicile de mentinere a unei bune igiene orale si va poate indica locurile care necesita atentie speciala în timpul periajului si folosirii atei dentare.
Îngrijirea preventiva zilnica, periajul corect, apa de gura si folosirea atei dentare, contribuie la evitarea aparitiei problemelor si ne scuteste de multa suferinta, griji si cheltuieli, decât daca ajungem sa tratam afectiuni care au fost lasate sa evolueze.
Etapa 1: Pentru un periaj corect, periuta se aseaza la 45° de suprafata verticala a dintilor si se efectueaza miscari verticale dinspre gingie spre dinte
Etapa 2: Nu apasati in mod excesiv, placa bacteriana este indepartata in special de catre varfurile perilor periutei de dinti.
Etapa 3: Prin miscari repetate (minim cinci pentru fiecare suprafata) se periaza fetele externe (situate spre obraz) si cele interne (spre limba). Cu miscari de dute-vino se periaza numai suprafetele care efectueaza mestecarea alimentelor.
Etapa 4: Periajul trebuie sa dureze minim 3 minute. Este indicat sa periati si limba pentru a avea o respiratie proaspata.