Cabinet Neurologie Dr. Cucos Liliana - Articole

Accidentul vascular cerebral



accidentul vascular cerebralAccidentul vascular cerebral (AVC)  este una din cauzele principale de mortalitate si morbiditate de pe glob si cea mai importanta cauza de dizabilitate pe termen lung din Europa. Este de asemenea , cea mai frecventa cauza de epilepsie la varstnici, o cauza frecventa de depresie si o  cauza de dementa.Probabiltatea de a suferi un AVC creste o data cu inaintarea in varsta, riscul dublandu-se la fiecare10 ani, dupa implinirea varstei de 55 ani. Anual fiecare al cincilea deces este cauzat de producerea unui accident vascular cerebral.
Accidentul vascular cerebral (AVC) se produce in 2 moduri :  1. Prin blocarea unei artere de catre un cheag de sange (accident vascular cerebral ischemic/infarct cerebral) si 2. Prin ruptura vasului de sange (accident vascular cerebral hemoragic). Se produce  intreruperea fluxului sanguin intr-o anumita parte a creirului si celule nervoase inceteaza sa mai functioneze . Leziunile cerebrale sunt direct proportionale cu durata de timp in care AVC ramane netratat . Din acest motiv, este necesara interventia medicala de specialitate de urgenta. Desi tratamentul AVC este  considerat drept o urgenta , in realitate doar pana la 50% dintre pacienti  suna la serviciul de urgente si doar aproximativ 33-50 % dintre pacienti isi recunosc propriile simptome drept AVC.

 Semnele unui accident vascular cerebral

Principalele semne  ale AVC sunt slabiciunea sau amortela a bratului sau piciorului, pe o anumita parte a corpului, pierderea brusca a vederii sau vederea dubla , tulburari de intelegere si exprimare a limbajului , instalarea brusca a unei stari puternice  de ameteala, pierderea echilibrului si  durere puternica de cap, greturi, dificutate in coordonarea miscarilor, somnolenta inexplicabila, tulburari bruste de memorie, convulsii, stare de inconstienta. Simptomele depind de localizarea AVC si extinderea zonei afectate. Simptomele AVC pot progresa rapid sau treptat. Uneori aceste semne sunt de scurta AVC este o urgenta, asemanator cu infarctul miocardic acut sau traumatismele.In momentul in care se suspecteaza simptomele de AVC, pacientii , familia sau cei apropiati trebuie sa cheme durata, pot aparea si disparea fara sa dea ceva de banuit.
Un semn de alarma este  Atacul Ischemic Tranzitor(AIT)  ce dureaza de la cateva minute la 24 de ore. Chiar si simptomele care dureaza putin pot indica riscul aparitiei unui accident vascular cerebral. Un AIT dureaza, de obicei, mai puţin de o ora. Faptul ca semnele clinice sunt tranzitorii, nu exclude posibilitatea asocierii unui infarct cerebral, astfel ca un asemenea pacient este o urgenta medicala si trebuie obligatoriu investigat si imagistic.AIT reprezita o urgenta medicala pentru riscul aparitiei unui AVC in urmatoarele 2 ore, mentinandu-se ridicat pana la 48 ore. Acest risc este in continuare ridicat pentru urmatoarele 90 zile.30% din pacentii cu un infarct cerebral au avut anterior un AIT, 25% din pacientii cu un AIT vor face in 5 ani un infarct cerebral.
Ingrijirea cu  succes a unui pacient cu AVC acut incepe cu recunoasterea faptului ca serviciul medical de urgente. Pacientii suspecti de AVC trebuie transportati  de urgenta la cel mai apropiat centru medical de specialitate.

Diagnostic

Diagnosticul de AVC , necesita o anamneza riguroasa , istoricul si evolutia  semnelor mai sus enumerate . Se va apela la examinara generala si neurologica urmata de analize de sange si efectuarea electrocardiogramei. Diagnosticarea AVC include metode mai complexe de imagisica cerebrala.Evaluarea neurologica rapida  ajuta la determinarea tipului necesar de tehnica imagistica. Pentru a evalua starea vaselor sangvine, medicul neurolog va recomanda efectuarea unuia din următoarele teste: ultrasonografia carotidiana,  tomografia computerizata (CT), investigatie prin rezonanta magnetica nucleara (IRM) . Cu ajutorul CT se identifica cu siguranta majoritatea afectiunilor care mimeaza AVC si face distinctia intre AVC acut ischemic si AVC hemoragic in primele 5-7 zile. IRM este important in special la pacientii cu AVC acut care au o prezentare atipica, sau la care se suspecteaza o afectiune care mimeaza AVC, care nu este clarificata la CT. Ultrasonografia carotidiana vizualizeaza stenozele carotidiene.

Tratament


Tratamentul aplicat este unul general, de reechlibrare hidro-electrolitica, de combatere a edemului cerebral, de prevenire a complicatiilor.Tratamentul specific  al  fiecarui fel de  AVC se face in functie de cauza care l-a produs. Astfel, in cazul unui AVC ischemic, se va administra un tratament care sa ajute la restabilirea circulatiei sanguine. În cazul in care accidentul vascular cerebral este diagnosticat în primele 3 ore, medicul neurolog va recomanda unele medicamente care sa dizolve cheagurile de sange. Pe termen lung se administreaza statine, antihipertensive, antiagregante/anticoagulante, trofice cerebrale. In situatia producerii unui accident vascular hemoragic, se va incerca controlarea hemoragiei, specialistii vor face eforturi pentru scaderea presiunii intercraniene si pentru stabilizarea semnelor vitale.  In unele cazuri poate fi recomandat chiar si tratamentul chirurgical.

Preventia

Scopul preventiei este de a reduce riscul de AVC la persoanele asimptomatice de aceia  e bine sa tinem cont de anumite reguli de viata pentru a diminua riscurile:

  • Tensiunea arteriala, glicemia  trebuie verificate regulat
  • Daca ai un nivel ridicat al colesterolului, consulta de urgenta medicul
  • Adopta o dieta hiposodata, saraca in grasimi, cu continut inalt de fructe si legume si bogata in fibre
  • Bolile cardiovasculare si diabetul zaharat trebuie tratate cu strictete


Un mod de viata sanatos, constand din abtinerea de la fumat , consumul moderat de alcool, un  index de masa corporala scazut, exercitiul fizic regulat si o dieta sanatoasa cu un consum ridicar de peste si legume este asociat cu o reducere a AVC. Persoanele cu AVC sau AIT necesita o supraveghere medicala atenta.



<< Inapoi la lista de articole

Localizare

Unde ne gasiti

Adresa: Iasi, Primaverii, 4, cam 26
Reper: Fosta Policlinica Industriala
Tel: 0232 222 280

Fax:
Web: https://www.webclinic.ro/neurologie
Facebook: Facebook

Program

LUNI: 13:00-20:00
MARTI: 13:00-20:00
MIERCURI: 13:00-20:00
JOI: 13:00-20:00
VINERI: 13:00-20:00
SAMBATA: INCHIS
DUMINICA: INCHIS