Prospect Amoksiklav, comprimate
Compozitie - Amoksiklav, comprimate
-tablete a 625 mg continand 500 mg amoxicilina (sub forma de trihidrat) si 125mg acid clavulanic (sub forma de sare de potasiu); -tablete a 1 000 mg continand 875 mg amoxicilina (sub forma detrihidrat) si 125 mg acid clavulanic (sub forma de sare de potasiu); -suspensie orala forte continand la 5 ml (o lingurita) 250 mg amoxicilina (sub forma de trihidrat) si 62,5 mg acid clavulanic (sub forma de sare de potasiu); -suspensie orala continand la 5 ml 125 mg amoxicilina (sub forma detrihidrat) si 31,25 mg acid clavulanic (sub forma de sare de potasiu); -flacoane injectabile 1,2 g continand 1 000 mg amoxicilina (sub forma de sare de sodiu) si 200 mg acid clavulanic (sub forma de sare de potasiu); -flacoane injectabile 0,6 g continand 500 mg amoxicilina (sub forma desare de sodiu) si 100 mg acid clavulanic (sub forma de sare de potasiu).
Actiune terapeutica - Amoksiklav, comprimate
Amoksiklav este o combinatie de amoxicilina si acid clavulanic. Acidul clavulanic este obtinut din Streptomyces clavuligerus. Acidul clavulanic are o activitate antibacteriana slaba, dar actioneaza ca inhibitor ireversibil competitiv al lactamazelor cunoscut sub denumirea de "inhibitor sinucigas" (tipurile II, III, IV si V). Impreuna cu acestea produce complexe stabile, inactive si protejeaza amoxicilina contra degradarii. Amoksiklav poseda un spectru larg de activitate, si anume: germeni gram pozitivi - Staphilococcus aureus, Staphilococcus epidermidis, Staphilococcus saprophiticus, Streptococcus pyogenes, Streptococcus pneumoniae, Streptococcus faecalis; germeni gram negativi- Escherichia coli, Klebsiella spp., Neisseria gonorrhoeae, Neisseria meningitidis, Proteus mirabilis, Proteus vulgaris, Proteus indolpozitiv, Salmonella spp., Shigella spp., Acinetobacter spp., Haemophilus influenzae, Branhamella catarrhalis; germeni anaerobi -Bacteroides spp., Clostridium spp., Peptococcus, Peptostreptococcus, Propionibacterium acnes. De asemena, Amoksiklav este eficient pe Treponema pallidum. Amoksiklav nu actioneaza pe Pseudomonas aeruginosa, Enterobacter spp., Serratia spp. Ambele componente ale Amoksiklavului sunt bine absorbite dupa administrarea orala, iar hrana nu influenteaza gradul de absorbtie. Proprietatile farmacocinetice de baza ale amoxicilinei si acidului clavulanic sunt similare. Concentratia maxima in ser este atinsa la aproximativ o ora dupa administrare. Timpul de injumatatire al amoxicilinei este de 78 minute, iar al acidului clavulanic de 60 minute. La pacientii cu insuficienta renala eliminarea Amoksiklav-uluidin corp este incetinita, acumularea in sange fiind proportionala cu gradul insuficientei renale.
Indicatii - Amoksiklav, comprimate
Infectii provocate de microorganisme sensibile la Amoksiklav: infectii ale tractului respirator superior si inferior, infectii ale tractului urinar, infectii ginecologice, infectii ale pielii si tesuturilor moi; infectii gastrointestinale, profilaxia si tratamentul infectiilor chirurgicale.
Mod de administrare - Amoksiklav, comprimate
Adulti si copii peste 12ani: doza uzuala este de 1 tableta a 625 mg de 2 ori/zi; in infectii severe 1 tableta a 625 mg de 2 ori/zi.
- Amoksiklav, comprimate
Copii de la 7 la 14 ani: 1 lingurita (5 ml) de suspensie forte sau 2 lingurite de suspensie la 8 ore.
- Amoksiklav, comprimate
Copii de la 1 la 7 ani: 1/2 lingurita (2,5 ml) de suspensie forte sau o lingurita (5 ml) de suspensie la 8 ore. Copii de la 3 luni la 1 an: 1/2 lingurita (2,5 ml) de suspensie sau 1,25 ml de picaturi la fiecare 8 ore. Dozarea exacta la copii se face dupa greutatea corporala. In functie de severitatea infectiei, doza uzuala zilnica este de 20-40 mg/kg corp/zi (bazata pe componenta amoxicilina), divizata in 3 prize egale. ininsuficienta renala severa (un clearance al creatininei de 10-30 ml/min), doza va fi redusa sau intervalul de administrare se va prelungi la 12 sau la 8 ore, iar in caz de anurie, la 48 ore sau mai mult. Tratamentul cu Amoksiklav nu trebuie sa depaseasca 14 zile fara reexaminare de catre medic. Administrarea parenterala se face exclusiv intravenos:
- Amoksiklav, comprimate
Adulti si copii peste 12 ani: 1,2 g la fiecare 8 ore. Copii 3 luni - 12 ani: 0,6 g la fiecare 8 ore; doza exacta este de 30 mg/kgcorp/zi divizata in 3 prize. Injectia intravenoasa se administreaza lent, in 3-4 min. Perfuzia se administreaza in 30-40 min in solutie de apa distilata, ser fiziologic, solutie Ringer etc. In profilaxia chirurgicala, pentru interventii de 1-2 ore, adultilor li se va administra un flacon de 1,2 g in timpul inducerii anesteziei. Pentru interventii mai indelungate se pot administra pana la 4 doze de 1,2 g in 24 ore. In cazul unor semne clare de infectie in timpul operatiei, Amoksiklav trebuie administrat parenteral sau oral ca tratament postoperator. In cazul copiilor, doza va fi redusa in mod corespunzator.
Contraindicatii - Amoksiklav, comprimate
Hipersensibilitate la penicilina, mononucleoza infectioasa, leucemie limfatica.
Precautii - Amoksiklav, comprimate
Amoksiklav se va utiliza cu prudenta la pacientii cu antecedente alergice. Nu s-a stabilit siguranta utilizarii Amoksiklav-ului in timpul sarcinii, totusi studiile pe animale nu au relevat efecte teratogene. La pacientii cu insuficienta hepatica sau renala severa dozarea va fi redusa adecvat sau intervalele dintre prize vor fi prelungite.
Reactii adverse - Amoksiklav, comprimate
Reactiile adverse sunt de obicei moderate. Cele mai frecvente sunt tulburarile digestive (greata, voma, diaree). Aceste reactii pot fi minimizate daca medicamentul este luat in timpul meselor. Pot aparea reactii cutanate. Daca apar eruptii (rash), se va intrerupe administrarea Amoksiklavului. Rareori poate aparea o crestere a enzimelor hepatice.
Forma de prezentare - Amoksiklav, comprimate
-flacon cu 16 tablete a 625 mg; -flacon cu 15, 20 tablete a 375 mg; -flacon cu pudra pentru 100 ml suspensie forte; -flacon cu pudra pentru 100 ml suspensie; -flacon cu pudra pentru 20 ml picaturi pentru copii; -cutii cu 5 flacoane injectabile a 1,2 g; -cutii cu 5 flacoane injectabile a 0,6 g.
- Amoksiklav, comprimate
-
22 Dec
Bun venit VtBxhThzHB pe Webclinic.
-
22 Dec
Bun venit QswoOGcno pe Webclinic.
-
22 Dec
Bun venit QzNxxcmzXLGCBTJ pe Webclinic.
- dermatologie constanta
- cardiolog bucuresti
- medic oftalmolog iasi
- centru medical bucuresti
- ginecolog oradea
- doctor genetica medicala constanta
- cabinet ginecologie arad
- computer tomograf constanta
- cabinete medicina muncii constanta
- cabinete orl constanta
- cabinet homeopatie iasi
- doctor recuperare medicala constanta
- cabinet ecografie bucuresti
- doctori chirurgie constanta
- doctor medicina interna iasi
- cabinete neurologie constanta