Prospect Enap 5, comprimate
Compozitie - Enap 5, comprimate
Substanta activa este maleat de enalapril 5 mg. Celelalte componente sunt: hidrogenocarbonat de sodiu, lactoza monohidrat, amidon de porumb, hidroxipropilceluloza, stearat de magneziu, talc.
Indicatii - Enap 5, comprimate
Enap face parte din grupa: produse active pe sistemul renina-angiotensina, inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei. Enap este un medicament pentru reducerea tensiunii arteriale (antihipertensiv). Acest medicament inhiba activitatea ECA (inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei). In timpul tratamentului cu Enap, vasele sanguine se dilata, de unde rezulta reducerea tensiunii arteriale si cresterea aportului de sange si oxigen in muschiul inimii si in alte organe. Efectul maxim al medicamentului apare in 6 - 8 ore. Efectul persista de obicei pana la 24 ore; de aceea, una-doua doze pe zi sunt suficiente. Efectul terapeutic al concentratiilor stabile este atins dupa cateva saptamani de tratament. Acest medicament se utilizeaza pentru tratamentul tensiunii arteriale, al hipertensiunii din afectiunile renale (de asemenea in insuficienta renala si afectarea renala ca urmare a diabetului), tratamentul insuficienjei cardiace congestive si al disfunctiei ventriculare stangi (si la pacientii asimptomatici).
Contraindicatii - Enap 5, comprimate
Nu trebuie sa luati acest medicament daca sunteti hipersensibil la enalapril, la oricare dintre excipientii produsului sau la alti inhibitori ECA; daca utilizarea altor inhibitori ECA v-a produs reactii de hipersensibilitate cu tumefierea brusca a buzelor si fetei, gatului, posibil a mainilor si picioarelor sau senzatie de sufocare sau raguseala (angioedem); daca aveti angioedem ereditar sau angioedem de alte cauze, necunoscute; in timpul sarcinii si alaptarii.
Reactii adverse - Enap 5, comprimate
Ca toate medicamentele, Enap poate determina reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele. Reactiile adverse ce apar in timpul tratamentului cu Enap sunt de obicei usoare, trecatoare si nu necesita intreruperea tratamentului. Reactia adversa cea mai frecventa este tusea neproductiva, ce trece de obicei dupa cateva saptamani de la intreruperea tratamentului. Intrerupeti imediat tratamentul si informati medicul daca aveti: - ameteli, vertij, lesin sau pierderea cunostintei, cefalee, confuzie, oboseala si slabiciune - ritm cardiac accelerat sau neregulat - febra brusca, frisoane, dificultati la inghitire - edeme bruste ale buzelor, fetei, gatului, posibil ale mainilor si picioarelor, senzatie de sufocare si raguseala - slabiciune musculara, crampe ale muschilor gambei - eruptii cutanate, prurit intens - scaderea excretiei de urina, edeme periarticulare - icter Aceste reactii adverse pot fi severe, de aceea necesita consult medical.
Mod de administrare - Enap 5, comprimate
Utilizati intotdeauna Enap exact asa cum v-a spus medicul dumneavoastra. Trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur. Dozele se ajusteaza in functie de starea clinica a pacientului, afectiune si tratamentele concomintente; de aceea, dozarea se va face de catre medic. Tratamentul hipertensiunii: doza initiala recomandata este de 5 mg, intr-o singura doza pe zi. Doza de intretinere uzuala este de 10 mg o data sau de doua ori pe zi, in mod exceptional 20 mg o data sau de doua ori pe zi. Tratamentul insuficientei cardiace congestive: doza initiala recomandata este de 2,5 mg, o data pe zi. Doza de intretinere uzuala variaza intre 2,5 mg si 10 mg, de doua ori pe zi; doza de intretinere maxima este de 20 mg, de doua ori pe zi. Tratamentul disfunctiei ventriculare stangi: doza initiala recomandata este de 2,5 mg, de doua ori pe zi. Doza de intretinere este de 10 mg, de doua ori pe zi. Tratamentul HTA secundare din bolile renale: dozarea Enap se face in concordanta cu functia renala si/sau valorile clearance-ului creatininei; de aceea, dozarea se face de catre medic. Pacienti hemodializati: inzilele cu hemodializa, se vor administra 2,5 mg Enap; in celelalte zile, ajustarea dozelor se face de catre medic, in functie de valorile TA. Comprimatele se vor inghiti intregi, cu lichid. Se pot administra inaintea, in timpul sau dupa masa. Se recomanda administrarea Enap regulat si la aceleasi ore din zi. Tratamentul cu Enap este unul pe termen lung, cu exceptia circumstantelor care impun intreruperea sa. Deoarece este un tratament regulat, asigurati-va ca aveti permanent suficiente comprimate pentru un tratament continuu.
Precautii - Enap 5, comprimate
In timpul tratamentului cu Enap, masurati cu regularitate tensiunea arteriala. Intrebati medicul despre valorile normale ale TA si data prezentarii la control medical. Inaintea initierii tratamentului cu Enap, informati medicul daca faceti tratament pentru diabet, afectiuni hepatice, renale, cardiace sau circulatorii, ale maduvei osoase, tesutului conjunctiv, sistemului imun, sau alergii. De asemenea, informati medicul daca urmati vreun regim alimentar, in special hiposodat. La initierea tratamentului si/sau in perioada ajustarii dozelor de Enap, sunt necesare controale medicale mai frecvente. Nu se recomanda evitarea acestora, chiar daca va simtiti bine. Medicul va determina frecventa acestor controale. Dupa administrarea primei doze de medicament si chiar timp de cateva ore dupa aceea, la pacientii hipertensivi si la cei cu insuficienta cardiaca, poate aparea o reducere excesiva a TA (hipotensiune). Aceasta se manifesta cu greaja, tahicardie, ameteli si stare de lesin. Daca apare hipotensiunea, intindeti-va in pat cu capul neasezat pe perna si anuntati medicul. Hipotensiunea si consecintele sale severe sunt rare si trecatoare. Hipotensiunea tranzitorie nu contituie un obstacol in continuarea tratamentului cu acest medicament. Dozele ulterioare vor fi mult mai bine tolerate. In hipotensiunea recurenta, acompaniata de simptome (de ex. greata, tahicardie si lesin), consultati medicul. Daca in timpul tratamentului cu Enap, la ridicarea in picioare din pozitie culcata sau de pe scaun, apare lesin sau pierderea cunostintei, informati medicul. Se recomanda, mai ales la persoane varstnice, ca ridicarea in picioare sa se produca lent. Inaintea interventiilor chirurgicale, informati medicul ca faceti tratament cu Enap, deoarece, in timpul anesteziei generale, exista riscul aparitiei hipotensiunii. Daca, in timpul tratamentului cu Enap, aveti o diaree prelungita, daca aveti varsaturi sau transpirati abundent, informati medicul, deoarece pierderea de fluide poate produce hipotensiune. Inaintea hemodializei sau altei proceduri de afereza, sau tratamentului de desensibilizare la venin de albine sau viespe, informati medicul ca faceti tratament cu Enap, deoarece exista un risc crescut de aparitie a unor reactii adverse de hipersensibilitate. Eficacitatea si siguranta administrarii medicamentului la copii nu a fost stabilita, de aceea produsul nu va fi administrat copiilor.
Sarcina si alaptarea - Enap 5, comprimate
Sarcina: Medicamentul trece bariera placentara si poate afecta fatul; de aceea, medicamentul nu este recomandat in timpul sarcinii, in special in trimestrele 2 si 3. Enap nu este recomandat femeilor in cazul planificarii unei sarcini. Femeile ce raman insarcinate in timpul tratamentului cu Enap, se vor adresa medicului cat mai repede posibil, deoarece hipertensiunea din timpul sarcinii este periculoasa atat pentru mama, cat si pentru fat.. Alaptare: Inaintea administrarii oricarui medicament, adresati-va medicului sau farmacistului. Deoarece medicamentul este excretat in laptele matern, mamele in tratament cu Enap nu vor alapta.
-
23 Nov
Bun venit WVCWaSyPv pe Webclinic.
-
23 Nov
Bun venit LQNpHmVTBbuw pe Webclinic.
-
23 Nov
Bun venit IrLNYFhwPMwpbT pe Webclinic.
- doctor dermatolog iasi
- dermatologie constanta
- centru medical oradea
- optica oradea
- ecografie bucuresti
- cabinet neurologie bucuresti
- doctor endocrinolog iasi
- pediatrie bucuresti
- doctori chirurgie constanta
- cardiologie bucuresti
- cabinete medicale bucuresti
- cabinet ginecologie oradea
- reumatologie iasi
- neurologie arad
- optica medicala adar