Prospect Famotidina, comprimate filmate
Compozitie - Famotidina, comprimate filmate
Fiecare comprimat filmat contine 20 mg sau 40 mg de famotidina.
Actiune terapeutica - Famotidina, comprimate filmate
Famotidina reduce secretia gastrica bazala si stimulata prin antagonizarea receptorilor H2 a celulelor parietale din mucoasa gastrica. Absorbtia ei nu este afectata de administrarea concomitenta de hrana sau de produse antiacide. Dupa administrarea orala, efectul apare intr-o ora si dureaza 10 -12 ore. Biodisponibilitatea Famotidinei este de 40 -45%, timpul de injumatatire al plasmei este de 2,3 - 3,5 ore, dar la un clearance de creatinina mai scazut de 10 ml/min poate fi crescut pana la 20 ore. 30 - 35% din doza orala este excretata prin rinichi sub forma neschimbata.
Indicatii - Famotidina, comprimate filmate
Ulcer gastric si duodenal, reflux gastroesofagian si alte stari de hipersecretie (sindromul Zollinger-Ellison). Prevenirea ulcerului recidivant, prevenirea aspiratiei de acid gastric in anestezia generala (sindromul Mendelsson).
Contraindicatii - Famotidina, comprimate filmate
Hipersensibilitate la substanta activa, sarcina, alaptare. Este contraindicata la copii, din cauza lipsei de experienta clinica in domeniu.
Precautii - Famotidina, comprimate filmate
Inainte de inceperea tratamentului cu Famotidina trebuie exclusa prezenta unei tumori maligne. La pacientii cu afectiuni hepatice doza se va reduce.
Reactii adverse - Famotidina, comprimate filmate
In cazuri rare pot aparea cefalee, hipertermie, oboseala, diaree sau constipatie, reactii alergice, aritmii, icter colestatic, cresterea transaminazelor serice, anorexie, voma, greata, uscaciunea gurii. In situatii foarte rare pot aparea agranulocitoza, pancitopenie, leucopenie, trombocitopenie, dureri musculare, dureri articulare, tulburari psihice tranzitorii, bronhospasm, alopecie, acnee, prurit, piele uscata, tulburari ale gustului.
Mod de administrare - Famotidina, comprimate filmate
In ulcerul gastroduodenal o singura doza pe zi la culcare de 40 mg, sau de 2 ori pe zi cate 20 mg dimineata si seara. Durata tratamentului este de 4-8 saptamani. Prevenirea recidivelor se realizeaza cu o singura doza de 20 mg pe zi inainte de culcare. In refluxul gastro-esofagian se administreaza 20 mg de doua ori pe zi (dimineata si seara timp de 6 saptamani). Daca esofagita persista, se vor administra de doua ori pe zi cate 20-40 mg, timp de 12 saptamani. In sindromul Zollinger - Ellison administrarea se va individualiza in functie de pacient. In mod normal doza initiala este de 20 mg, la fiecare 6 ore. Administrarea se va continua atata timp cat starea clinica o cere. In anestezia generala, pentru prevenirea aspiratiei de acid gastric, se vor administra 40 mg in seara premergatoare interventiei chirurgicale sau in dimineata operatiei.
-
24 Nov
Bun venit KluLXTDs pe Webclinic.
-
24 Nov
Bun venit BsuazoLzKnlNDoe pe Webclinic.
-
24 Nov
Bun venit WXWgPwTmIPyIrmX pe Webclinic.
- recuperare medicala oradea
- centre medicale arad
- genetica medicala constanta
- oftalmologie arad, ochelari arad
- medic oftalmolog iasi
- venerologie iasi
- centru medical oradea
- cabinet neurologie arad
- laboratoare analize medicale constanta
- analize medicale iasi
- doctor cardiolog iasi
- imagistica arad
- maternitate constanta
- medic endocrinolog iasi
- doctor neurolog bucuresti