Prospect Furosemid, fiole
Compozitie - Furosemid, fiole
O fiola contine Furosemid: 0,02 g/2 ml.
Actiune terapeutica - Furosemid, fiole
Furosemid este un diuretic de ansa cu actiune diuretica si saluretica prompta, de intensitate mult mai mare decat alte diuretice (se instaleaza in decurs de cateva minute dupa injectare i.v. atat la omul sanatos cat si in retentiile hidrice) si cu o curba de actiune dependenta de doza. Dupa administrarea i.v., efectul apare in 5-15 min, este maxim in 15-30 min. si dureaza 2-3 ore. Actiunea Furosemidului are ca mecanism inhibitiare absorbtiei ionului de sodiu la nivelul ramurii ascendente a ansei Henle si de asemenea la nivelul tubului distal. Intr-un prim timp areloc cresterea perfuziei renale si reducerea reabsorbtiei de apa si electroliti la nivelul nefronului proximal. Ulterior prin reducerea volumului extracelular se produce scaderea diurezei. Furosemidul produce cresterea eliminarii de K+, Ca2+ (efect calciuric), Mg2+, aciditate titrabila, amoniac (substratul alcalozei metabolice induse de diuretice).In cazurile de edem pulmonar acut creste capacitanta venoasa sistemica, scazand presiunea de umplere a ventriculului stang. Efectul diuretic maxim al Furosemidului se poate ridica pana la 2/3 din filtratul glomerular. Preparatul este activ chiar in prezenta unei filtrari glomerulare mult compromise fiind eficace si in numeroase cazuri refractare la alte diuretice. Furosemidul inhiba carboanhidraza,cand sunt folosite doze mari. Creste secretia renala de renina si prostaglandine (indometacinul blocheaza aceasta secretie contracarand si efectul saluretic).
Indicatii - Furosemid, fiole
Edeme cardiace, hepatice, renale, gravidice, trombotice locale, edeme cerebrale. Hipertensiune arteriala (in hipertensiunea marcata se asociaza cu medicatia hipotensoare). Intoxicatia cu barbiturice (asociat cu perfuzia de substante alcalinizante, dupa asa-numita metoda scandinava). Hipercalcemie, diureza fortata in intoxicatii medicamentoase. Secretie neadecvata de hormon anti-diuretic, de hormon paratiroidian; astm.
Contraindicatii - Furosemid, fiole
Glomerulonefrita acuta, insuficienta renala acuta cu anurie, hipovolemie, alcaloza, hipokaliemie, asocierea cu curarizante, intoxicatia cu digitalice, ciroza hepatica decompensata, coma hepatica. Prudenta in porfirie, insuficienta cardiaca grava, diabet, guta, obstructia cailor urinare, hipertrofia de prostata, hipoparatiroidism, insuficienta renala acuta prin intoxicatii cu medicamente hepato sau nefrotoxice. in perioada precoce a sarcinii Furosemid se va administra numai daca exista indicatii stricte (exista putine dovezi ca Furosemidul ar influenta evolutia toxemiei gravidice); se administreaza cu prudenta la nou-nascuti, in special la cei cu icter (timp de injumatatire crescute de la 4-5 ore la 46 ore). Prudenta la asocierea cu: antiepileptice, cloralhidrat, alte diuretice (tiazidice), litiu, antiinflamatoare nesteroidiene, probenecid, fumat, teofilina, warfarina.
Reactii adverse - Furosemid, fiole
Rareori pot aparea fenomene de alergie cutanata sau leucotrombopenie, reversibile la sistarea tratamentului. Uneori pot avea loc modificari hemodinamice nefavorabile (hipotensiune ortostatica pana la colaps), diureza excesiva (la persoanele in varsta) cu deshidratare si spoliere de potasiu. Furosemid poate diminua efectul unor medicamente cum sunt catecolaminele sau dimpotriva poate intensifica efectul altora, de exemplu al antihipertensivelor (in special inhibitorilor enzimei de conversie), al tubocurarinei. Poate produce tulburari ale echilibrului hidroelectrolitic (hiponatremie, hipokaliemie, alcaloza metabolica hipocloremica), hiperlipemie, scade clearance-ul renal de Li, hiperuricemie, tulburari gastro-intestinale, depresie medulara, favorizeaza trombozele, ischemie cerebrala la varstnici, tulburari de vedere, ameteli, cefalee, parestezii, disfunctii hepatice, rahitism, nefrita alergica interstitiala, hipoacuzie sau surditate pasagera. in cazuri de supradozare: hipoglicemie acuta.
Mod de administrare - Furosemid, fiole
Administrarea parenterala a Furosemidului (i.v. sau i.m.) este indicata ori de cate ori se impune lichidarea rapida a unei retentii hidrice, de asemenea cand resorbtia intestinala este perturbata sau cand exista diferite piedici in calea administrarii per os a diureticului. Dozele uzuale sunt de 20-40 mg/zi, in pediatrie de 1 pana la 6 mg/kg corp. Dozele variaza de la caz la caz intre 0,020 g (1 fiola) si 0,400-0,600 g (20 fiole) cu o viteza de administrare i.v. de maximum 4 mg/min. In cazuri de nefroza sau insuficienta renala cronica se utilizeaza doze mai mari de Furosemid (160 mg). Sindrom hemolitic uremic: 2,5-4 mg/kg corp la fiecare 3-4 ore. Insuficienta cardiaca congestiva: perfuzii intravenoase continue cu doze mari (pana la 8 g/zi); este favorabila asocierea cu captropil (dar cu prudenta). Hipertensiune arteriala, edem pulmonar acut, in care administrarea intravenoasa a Furosemidului este imperativa, doza initiala este de 0,040 g (2 fiole) care poate fi repetata la nevoie dupa 20 minute. In edemul cerebral se injecteaza i.v. cate 0,020-0,040 g (1-2 fiole) de 3 ori pe zi. O actiune diuretica echivalenta se poate realiza si prin perfuzarea venoasa a unor doze egale, preparatul fiind diluat in prealabil in solutie de Ringer glucozata. Sindrom ascitic cirotic: in asociere cu spironolactona, 20-40 mg/zi. Tulburari respiratorii: astm - inhalatii de solutie de Furosemid pentru prevenirea astmului indus de exercitiu, are efecte similare cromoglicatului de sodiu. In intoxicatia cu barbiturice se injecteaza i.v. 0,040 g (2 fiole) de Furosemid in prima ora, perfuzandu-se concomitent 400 ml solutie de clorura de sodiu izotonica. Solutia injectabila de Furosemid poate fi administrata in amestec cu alte solutii alcaline, neutre sau slab acide cu capacitate de tamponare minima (solutie izotonica de clorura de sodiu, solutie Ringer, strofantina, glucoza). Nu se va injecta in amestec cu: solutii acide, in special cu cele avand o capacitate mare de tamponare (Vitamina C, Vitamina B1, Adrenalina, Noradrenalina, Pirolidinmetil-tetraciclina etc.). Sarurile bazelor organice sunt precipitate prin amestecarea cu Furosemid (de exemplu anestezicele locale, alcaloizii, narcoticele, antihistamicicele).
-
23 Nov
Bun venit WVCWaSyPv pe Webclinic.
-
23 Nov
Bun venit LQNpHmVTBbuw pe Webclinic.
-
23 Nov
Bun venit IrLNYFhwPMwpbT pe Webclinic.
- medic oftalmolog constanta
- doctor pediatru iasi
- orl copii iasi
- cabinet pediatrie bucuresti
- doctor neurolog bucuresti
- medic endocrinolog iasi
- medicina muncii constanta
- cardiolog iasi
- maternitate constanta
- fizioterapie constanta
- laboratoare analize medicale constanta
- clinica neurologie arad
- implantologie constanta
- cabinete medicina interna constanta
- ecografie bucuresti
- centre chirurgie estetica constanta