Prospect Motilium, comprimate
Compozitie - Motilium, comprimate
Un comprimat contine 10 mg domperidon.
Actiune terapeutica - Motilium, comprimate
Domperidonul este un antagonist al dopaminei, cu proprietati antiemetice similare celor ale metoclopramidului si ale unor anumite medicamente neuroleptice. Spre deosebire de acestea totusi, domperidonul nu traverseaza bariera hemato-encefalica. La pacientii ce folosesc domperidon, in special adulti, efectele extrapiramidale sunt foarte rare, dar domperidonul provoaca eliberarea de prolactina din glandele pituitare. Efectul antiemetic se poate datora unei combinatii a efectelor periferice (gastro-cinetice) si antagonismului receptorilor dopaminei in zona chemoreceptorilor vizati, care se afla in afara barierei hemato-encefalice, in "area postrema". Studiile pe animale, impreuna cu concentratiile scazute gasite in creier, indica un efect periferic predominant al domperidonului asupra receptorilor dopaminei. Studiile pe oameni au aratat ca domperidonul administrat pe cale orala mareste durata contractiilor antrale si duodenale, grabeste evacuarea gastrica a lichidelor si semisolidelor la subiectii sanatosi, si a solidelor la pacientii cu evacuare intarziata, marind presiunea sfincterului esofagian inferior la subiectii sanatosi. Nu are efect asupra secretiei gastrice.
Indicatii - Motilium, comprimate
a) Simptomul dispeptic complex care este adesea asociat cu golire gastrica intarziata, reflux gastro-esofagian si esofagite: - senzatie de distensie epigastrica si abdominala, dureri la nivelul abdomenului superior; borborisme, eructatii, flatulenta; greata si voma; arsuri cu sau fara regurgitarea continutului gastric in gura. b) Greata si voma de origine functionala, organica, infectioasa sau dietetica, indusa de radioterapie sau medicatie. O indicatie specifica este greata si voma provocata de antagonisti ai dopaminei, cum sunt cei folositi in boala Parkinson (L-dopa si bromocriptina).
Doze si mod de administrare - Motilium, comprimate
Dispepsie cronica: adulti: 10 mg (un comprimat) de 3 ori/zi, cu 15-30 minute inainte de mese si, daca este necesar, inca un comprimat inainte de culcare. Copii peste 5 ani: 2,5 mg/10 kg corp de 3 ori/zi, inainte de mese si, daca este necesar, inca o data seara inainte de culcare. Cand rezultatele nu sunt satisfacatoare, dozajul de mai sus poate fi dublat, atat la adulti cat si la copii. Stari acute si subacute (in special greata si voma): adulti: 20 mg (2 comprimate) de 3-4 ori/zi, inainte de mese si inainte de culcare. Copii peste 5 ani: 5 mg/10 kg corp, de 3-4 ori/zi, inainte de mese si inainte de culcare. Observatii: motilium comprimate se recomanda a fi administrat inainte de mese. Daca este luat dupa mese, absorbtia medicamentului este oarecum intarziata. Motilium comprimate nu se administreaza copiilor sub 5 ani. La pacientii cu insuficienta renala, frecventa administrarii trebuie redusa (vezi Precautii).
Contraindicatii - Motilium, comprimate
Motilium este contraindicat la pacientii cu intoleranta cunoscuta la acest medicament. El nu trebuie folosit atunci cand stimularea motilitatii gastrice poate fi periculoasa: hemoragie gastrointestinala, obstructie mecanica sau perforatie. Motilium este, de asemenea, contraindicat la pacientii cu tumoare pituitara cu eliberare de prolactina (prolactinom).
Masuri de precautie - Motilium, comprimate
Cand se administreaza concomitent agenti antiacizi sau antisecretori, acestia trebuie administrati dupa mese si nu inainte de masa, respectiv nu simultan cu Motilium. Administrarea in afectiuni hepatice: deoarece domperidonul este metabolizat in principal de ficat, Motilium trebuie folosit cu precautie la pacietii cu disfunctii hepatice. Administrarea in afectiuni renale: la pacientii cu insuficienta renala severa (creatinina > 6 mg/100 ml, adica > 0,6 mmol/l), timpul de injumatatire al domperidonului a crescut de la 7,4 la 20,8 ore, dar nivelurile plasmatice ale medicamentului au fost mai scazute decat la voluntarii sanatosi. Deoarece o cantitate foarte mica din domperidonul nemodificat este excretat pe cale renala, este putin probabil ca doza unei administrari unice sa necesite ajustari la pacientii cu insuficienta renala. Totusi, in cazul administrarilor repetate, frecventa dozarii trebuie redusa la o data sau de doua ori pe zi (eventual mai putin), in functie de severitatea afectiunii. Pacientii aflati in tratament de lunga durata cu Motilium, trebuie consultati in mod regulat.Sarcina si alaptare: sarcina: Domperidonul, administrat animalelor in doze de pana la 160 mg/kg/zi, nu a produs efecte teratogene. Totusi, ca majoritatea medicamentelor, Motilium se va administra numai in primul trimestru de sarcina si doar daca acest tratament este justificat de beneficiul terapeutic scontat. Pana in prezent nu s-a evidentiat nici o crestere a riscului de malformatii la oameni. Lactatie: medicamentul este excretat in laptele de sobolan femela (in special ca metaboliti: concentratia maxima de 40 si 800 ng/ml dupa administrare orala si respectiv i.v. a unei doze de 2,5 mg/kg). La femei, concentratia de domperidon in lapte este de 4 ori mai scazuta decat concentratia plasmatica corespunzatoare. Nu se cunoaste gradul de periculozitate pentru sugar si de aceea nu este recomandat ca mamele aflate sub tratament cu Motilium sa alapteze, decat daca beneficiile anticipate depasesc riscul potential. Efecte asupra capacitatii de conducere auto si de exploatare a altor masini: Motilium nu afecteaza capacitatea de concentrare.
Reactii adverse - Motilium, comprimate
Efectele secundare sunt rare; exceptional, au fost raportate crampe intestinale tranzitorii. Fenomenele extrapiramidale sunt rare la copii si exceptionale la adulti; acestea inceteaza spontan si complet de indata ce tratamentul este intrerupt. Cum glanda pituitara este localizata in afara barierei hemato-encefalice, Motilium poate induce o crestere a nivelului plasmatic al prolactinei. in cazuri rare, aceasta hiperprolactinemie poate da nastere la fenomene neuro-endocrinologice ca galactoree si ginecomastie. Cand bariera hemato-encefalica este imatura (ca la sugari) sau slabita, posibilitatea aparitiei unor efecte secundare neurologice nu poate fi exclusa in totalitate. De asemenea, au mai fost raportate cazuri rare de reactii alergice (mancarimi sau urticarie).
-
22 Dec
Bun venit QzNxxcmzXLGCBTJ pe Webclinic.
-
22 Dec
Bun venit WMaVhCgsl pe Webclinic.
-
21 Dec
Bun venit XAEOqzaVq pe Webclinic.
- cardiologie bucuresti
- doctor neurolog bucuresti
- ecografie arad
- clinica obstetrica ginecologie oradea
- doctor dermatolog bucuresti
- cabinete cardiologie constanta
- cabinet ginecologie arad
- cabinet neurologie iasi
- cabinet medicina interna iasi
- doctor dermatolog iasi
- orl iasi
- computer tomograf constanta
- homeopatie iasi
- nastere in apa constanta
- fizioterapie constanta
- terapie laser oradea
- medic oftalmolog constanta
- reumatologie iasi