CAUTA MEDICAMENTE:

Webmagnat

<< Inapoi la lista de prospect-medicamente

Prospect Odiston, substanta pentru radiodiagnostic




Compozitie - Odiston, substanta pentru radiodiagnostic
Fiole continand: solutie apoasa a acidului N-N\'-diacetil-3,5 -diamino-2,4,6-triiodbenzoic cu metilglucamina, in concentratie de 75%. Substanta de contrast iodata, pentru explorarea radiologica a rinichiului si cailor urinare, a vaselor sanguine si a cavitatilor cordului.

Indicatii - Odiston, substanta pentru radiodiagnostic
Stabilite pe baza examenului clinic si de laborator: urografii, pielografii, cistografii; angiografii periferice (arterio- si flebografii), angiocardiografii.

Doze si mod de administrare - Odiston, substanta pentru radiodiagnostic
Testarea sensibilitatii la iod (obligatorie) se face dupa cum urmeaza: 1 ml din solutia iodata (incalzita in prealabil la temperatura corpului) se injecteaza lent intravenos si se asteapta 1-2 minute (injectarea se va face, obligatoriu, in prezenta medicului radiolog), dupa care, daca nu s-a inregistrat nici o reactie, se injecteaza toata cantitatea necesara pentru examenul respectiv. Viteza de injectare difera dupa scopul urmarit: 1-2 minute in urografiile obisnuite, 15 secunde pentru a obtine urografia minutata, 10-15 minute cand administrarea se face in perfuzie. La adulti sunt necesari pentru urografie, 30-40 ml din solutia de 75%, iar la copii 10-15 ml din aceeasi solutie. Preparatul se administreaza numai intravenos. Solutia de 75% se mai utilizeaza pentru angiografii periferice si angiocardiografii. Solutia 30% este indicata pentru uretrografii, uretrocistografii si pielografii.

Contraindicatii - Odiston, substanta pentru radiodiagnostic
Intoleranta la iod (in unitati specializate, dupa desensibilizare, nu mai constituie o contraindicatie). Insuficiente grave - cardiaca, hepatica, renala (examenul poate fi efectuat in unitati spitalicesti specializate). Adenom toxic tiroidian; mielom multiplu, discrazii sanguine.

Masuri de precautie - Odiston, substanta pentru radiodiagnostic
Substanta se va administra sub stricta supraveghere a medicului radiolog, dupa prealabila anamneza.

Reactii adverse - Odiston, substanta pentru radiodiagnostic
Reactiile de intoleranta sunt rare; data fiind insa severitatea unora dintre ele (bronhospasm, reactii anafilactoide, tulburari circulatorii acute), radiologul trebuie sa aiba la indemana: hidrocortizon hemisuccinat, oxigen, acid epsilon-aminocaproic, antihistaminice, parasimpatolitice si stimulante cardiocirculatorii. Reactiile de mica intensitate, mai frecvente sunt: greata, varsaturi, hipersalivatie, sughit, hiperemia fetei, parestezii, dureri pe traiectul venei si eruptii urticariene. Intrucat reactiile adverse par a fi mai frecvente la bolnavii anxiosi, agitati, se recomanda linistirea psihicului bolnavului prin persuasiune sau premedicarea lui cu sedative centrale de tip Romergan sau cu tranchilizante anxiolitice (Diazepam s. a.).

Fiole continand: solutie apoasa a acidului N-N\'-diacetil-3,5 -diamino-2,4,6-triiodbenzoic cu metilglucamina, in concentratie de 75%. Substanta de contrast iodata, pentru explorarea radiologica a rinichiului si cailor urinare, a vaselor sanguine si a cavitatilor cordului. Stabilite pe baza examenului clinic si de laborator: urografii, pielografii, cistografii; angiografii periferice (arterio- si flebografii), angiocardiografii. )))Doze si mod de administrare Testarea sensibilitatii la iod (obligatorie) se face dupa cum urmeaza: 1 ml din solutia iodata (incalzita in prealabil la temperatura corpului) se injecteaza lent intravenos si se asteapta 1-2 minute (injectarea se va face, obligatoriu, in prezenta medicului radiolog), dupa care, daca nu s-a inregistrat nici o reactie, se injecteaza toata cantitatea necesara pentru examenul respectiv. Viteza de injectare difera dupa scopul urmarit: 1-2 minute in urografiile obisnuite, 15 secunde pentru a obtine urografia minutata, 10-15 minute cand administrarea se face in perfuzie. La adulti sunt necesari pentru urografie, 30-40 ml din solutia de 75%, iar la copii 10-15 ml din aceeasi solutie. Preparatul se administreaza numai intravenos. Solutia de 75% se mai utilizeaza pentru angiografii periferice si angiocardiografii. Solutia 30% este indicata pentru uretrografii, uretrocistografii si pielografii. )))Contraindicatii Intoleranta la iod (in unitati specializate, dupa desensibilizare, nu mai constituie o contraindicatie). Insuficiente grave - cardiaca, hepatica, renala (examenul poate fi efectuat in unitati spitalicesti specializate). Adenom toxic tiroidian; mielom multiplu, discrazii sanguine. )))Masuri de precautie Substanta se va administra sub stricta supraveghere a medicului radiolog, dupa prealabila anamneza. Reactiile de intoleranta sunt rare; data fiind insa severitatea unora dintre ele (bronhospasm, reactii anafilactoide, tulburari circulatorii acute), radiologul trebuie sa aiba la indemana: hidrocortizon hemisuccinat, oxigen, acid epsilon-aminocaproic, antihistaminice, parasimpatolitice si stimulante cardiocirculatorii. Reactiile de mica intensitate, mai frecvente sunt: greata, varsaturi, hipersalivatie, sughit, hiperemia fetei, parestezii, dureri pe traiectul venei si eruptii urticariene. Intrucat reactiile adverse par a fi mai frecvente la bolnavii anxiosi, agitati, se recomanda linistirea psihicului bolnavului prin persuasiune sau premedicarea lui cu sedative centrale de tip Romergan sau cu tranchilizante anxiolitice (Diazepam s. a.).
<< Inapoi la lista de prospect-medicamente