CAUTA MEDICAMENTE:

Webmagnat

<< Inapoi la lista de prospect-medicamente

Prospect Omniscan, solutie injectabila 0,5 mmol/ml




Compozitie - Omniscan, solutie injectabila 0,5 mmol/ml


Substanta activa " - Omniscan, solutie injectabila 0,5 mmol/ml


Continut pe ml " - Omniscan, solutie injectabila 0,5 mmol/ml


Functia " - Omniscan, solutie injectabila 0,5 mmol/ml
gadodiamida (GdDTPA-BMA) "echiv. 0,5 mmol "Omniscan este o solutie injectabila de mediu de contrast paramagnetic non-ionic, cu urmatoarele caracteristici fizico-chimice: Osmolalitate (mOsm/kg H2O) la 37°C 780 Vascozitate (mPa× s) la 20°C 2,8 Vascozitate (mPa× s) la 27°C 1,9 Densitate la 20°C (kg/l) 1,15 Relaxare molara: r1 (mM-1 × s-1) la 10 Mhz si 37°C 4,6 r2 (mM-1 × s-1) la 10 Mhz si 37°C 5,1 pH 6,0 - 7,0 Gadodiamida este liber solubila in apa. Forma farmaceutica: solutie injectabila pentru administrare intravenoasa. Produsul este o solutie apoasa, sterila, clara, incolora sau usor galbuie.

Actiune terapeutica - Omniscan, solutie injectabila 0,5 mmol/ml
Proprietati farmacocinetice: Gadodiamida este distribuita rapid in lichidul extracelular. Volumul de distributie este echivalent cu cel al apei extracelulare. Timpul de injumatatire prin distributie este aproximativ 4 minute si timpul de injumatatire al eliminarii este aproximativ 70 minute. Gadodiamida este excretata renal, prin filtrare glomerulara. Aproximativ 85% din doza administrata este excretata in urina dupa 4 ore si 95-98% la 24 de ore dupa injectia intravenoasa. Ratele de clearance renal si total ale gadodiamidei sunt aproape identice si sunt similare cu cele ale substantelor excretate in primul rand prin filtrare glomerulara. Nu au fost observate modificari farmacocinetice dependente de doza dupa injectarea de 0,1 si 0,3 mmol/kg. Nu au fost detectati metaboliti. Nu a fost observata legarea de proteine plasmatice. Date de siguranta preclinica: eficacitatea Omniscan ca mediu de intensificare a contrastului in timpul examinarilor prin rezonanta magnetica a fost demonstrata printr-o serie de studii pe animale. Studiile farmacologice de siguranta pe caini si sobolani au demonstrat ca Omniscan nu are efecte semnificative asupra sistemului cardiovascular. Studiile in vitro au demonstrat lipsa unor efecte sau efecte nesemnificative asupra eliberarii de histamina de catre celulele mastocite asupra factorilor complement de activare din serul uman, asupra activitatii colinesterazei pe eritrocite umane, asupra activitatii lizozomice, asupra morfologiei si fragilitatii eritrocitelor umane si asupra tensiunii in vasele de sange izolate de bovine. Nu a fost evidentiata antigenitatea in testul dermal pe soarecii de laborator. Studiile de farmacocinetica pe numeroase animale au demonstrat ca Omniscan este rapid distribuit in volumul extracelular si excretat cantitativ prin rinichi prin filtrare glomerulara. Timpul de injumatatire este similar la om si maimuta. Volumul de distributie calculat este aprox. 25% din marimea corpului. Studiile toxicologice au demonstrat o toleranta acuta inalta a Omniscan, aprox. LD50 la soarece a fost > 30 mmol/kg. Dupa administrarea unei singure doze mari sau dupa doze repetate a fost decelata vacuolare la nivelul tubului contort proximal, care a fost reversibila si nu a fost asociata cu functia renala modificata. Omniscan a fost gasit a nu fi iritativ dupa administrarea intravenoasa, intraarteriala, paravenoasa, intramusculara si subcutanata sau cand a fost aplicat pe piele sau ochi. Omniscan nu a avut efecte asupra fertilitatii sau reproductibilitatii urmarite la sobolani sau in studiile de teratogenitate pe sobolani si iepuri, la doze care nu au cauzat toxicitate materna. Particularitati farmaceutice: lista excipientilor: urmatorii excipienti sunt inclusi: Caldiamida sodica, hidroxid de sodiu 1 M sau acid clorhidric 1 M, apa distilata pro injectione.

Doze si mod de administrare - Omniscan, solutie injectabila 0,5 mmol/ml
Nu este necesara o pregatire speciala a pacientului. Omniscan trebuie tras in seringa imediat inainte de utilizare. Flaconul este prevazut pentru un singur pacient. Mediul de contrast nefolosit la o examinare trebuie aruncat. Doze pentru adulti si copii peste 6 luni: doza recomandata este 0,1 mmol/kg corp (echivalent cu 0,2 ml/kg corp) pana la 100 kg. La o greutate de peste 100 kg, 20 ml sunt de regula suficienti pentru un contrast adecvat pentru diagnostic. Doza necesara se va administra ca o unica injectie intravenoasa. Pentru a asigura injectarea completa a mediului de contrast, canula poate fi spalata cu 5 ml clorura de sodiu 0,9%. Intensificarea contrastului MRI incepe la scurt timp dupa administrarea mediului de contrast, depinzand de secventele de puls folosite si de protocolul de examinare. Intensificarea optima este observata in primele minute dupa injectare (timpul depinde de tipul de leziune/tesut).Intensificarea dureaza in general 45 minute dupa administrarea mediului de contrast. Secventele de scanare mediate ponderat T1 sunt indicate in mod special pentru examinarile cu contrast intensificat cu Omniscan. In domeniul de puteri ale campului investigat, de la 0,15 Tesla pana la 1,5 Tesla, imaginea relativa de contrast este independenta de puterea campului aplicat.

Indicatii - Omniscan, solutie injectabila 0,5 mmol/ml
Mediu de contrast non-ionic paramagnetic pentru imagistica prin rezonanta magnetica (MRI), pentru cap si coloana vertebrala, pentru administrare intravenoasa. Produsul produce intensificarea contrastului si faciliteaza vizualizarea structurilor anormale sau a leziunilor in SNC.

Contraindicatii - Omniscan, solutie injectabila 0,5 mmol/ml
Omniscan nu se va folosi la pacientii care prezinta hipersensibilitate la Omniscan sau la componentii sai. Nu exista experienta in ceea ce priveste utilizarea de Omniscan la pacientii care prezinta dereglari ale functiei renale (VFG<30 ml/min). De aceea Omniscan nu trebuie folosit la acesti pacienti.

Masuri de precautie - Omniscan, solutie injectabila 0,5 mmol/ml
Rar pot aparea reactii de hipersensibilitate (urticarie si alte fenomene alergice). Socul anafilactic a fost observat cu produse similare. Este esentiala o buna cunoastere a practicii si tehnicii de reanimare si a tratamentului anafilaxiei. Medicamentele si instrumentele necesare trebuie sa fie usor disponibile. Dupa administrarea de Omniscan, la unii pacienti s-au observat modificari pasagere ale fierului seric (in limita normala in majoritatea cazurilor). Semnificatia clinica a acestui fapt nu este cunoscuta, dar la toti pacientii la care s-a observat acest efect, el a ramas asimptomatic. Omniscan interfera cu determinarile de calciu seric cu anumite metode colorimetrice (complexonometrice) utilizate in mod frecvent in spital. De asemenea poate interfera cu determinari ale altor electroliti (ex. fier). Se recomanda sa nu se foloseasca astfel de metode pentru 12 - 24 ore dupa administrarea de Omniscan. Daca astfel de determinari sunt necesare, se recomanda folosirea altor metode. Interactiuni cu alte medicamente si alte forme de interactiuni: necunoscute. Sarcina si alaptare: utilizarea in timpul sarcinii: nu exista experienta in ceea ce priveste utilizarea de Omniscan in timpul sarcinii umane. Produsul nu trebuie folosit in timpul sarcinii decat in cazul in care investigatia prin rezonanta magnetica intensificata este esentiala si nu este disponibila alta alternativa adecvata. Omniscan nu prezinta efecte asupra fertilitatii sau reproducerii la sobolani sau in studii teratologice la sobolani si iepuri la doze care nu produc toxicitate materna. Utilizare in timpul alaptarii: gradul de excretie in laptele uman nu este cunoscut, desi se asteapta sa fie scazut. Alaptarea trebuie oprita inainte de administrare si nu trebuie reinceputa decat dupa cel putin 24 de ore dupa administrarea de Omniscan. Efecte asupra abilitatii de a conduce si de a folosi masini: nu sunt cunoscute. Efecte secundare: toate manifestarile au fost pasagere si majoritatea de intensitate medie. In timpul experimentarilor clinice au fost raportate urmatoarele: in mod ocazional a fost observat disconfort, cu senzatie generala de caldura, racoare sau senzatie de presiune locala sau durere la locul injectarii. Mai putin frecvent au fost raportate ameteala, greata, durere de cap si senzatie modificata a gustului sau mirosului. Reactii rare sunt simptome de tip alergic, cum ar fi urticarie, mancarimi sau iritatie faringiana. Alte reactii constau in voma sau somnolenta. In foarte rare cazuri au fost observate convulsii dupa administrarea Omniscan ca si in cazul altor medii de contrast paramagnetice RM. Totusi o relatie cauzala poate fi discutabila. La unul din pacientii supusi la probele clinice a fost observata insuficienta renala pasagera. Pacientul a primit un mediu de contrast pentru raze X pentru mielografie cu 22 de ore inainte de injectarea cu Omniscan. Cauza acestei reactii nu a fost stabilita. Â

)))Substanta activa ")))Continut pe ml ")))Functia "gadodiamida (GdDTPA-BMA) "echiv. 0,5 mmol "Omniscan este o solutie injectabila de mediu de contrast paramagnetic non-ionic, cu urmatoarele caracteristici fizico-chimice: Osmolalitate (mOsm/kg H2O) la 37°C 780 Vascozitate (mPa× s) la 20°C 2,8 Vascozitate (mPa× s) la 27°C 1,9 Densitate la 20°C (kg/l) 1,15 Relaxare molara: r1 (mM-1 × s-1) la 10 Mhz si 37°C 4,6 r2 (mM-1 × s-1) la 10 Mhz si 37°C 5,1 pH 6,0 - 7,0 Gadodiamida este liber solubila in apa. Forma farmaceutica: solutie injectabila pentru administrare intravenoasa. Produsul este o solutie apoasa, sterila, clara, incolora sau usor galbuie. Proprietati farmacocinetice: Gadodiamida este distribuita rapid in lichidul extracelular. Volumul de distributie este echivalent cu cel al apei extracelulare. Timpul de injumatatire prin distributie este aproximativ 4 minute si timpul de injumatatire al eliminarii este aproximativ 70 minute. Gadodiamida este excretata renal, prin filtrare glomerulara. Aproximativ 85% din doza administrata este excretata in urina dupa 4 ore si 95-98% la 24 de ore dupa injectia intravenoasa. Ratele de clearance renal si total ale gadodiamidei sunt aproape identice si sunt similare cu cele ale substantelor excretate in primul rand prin filtrare glomerulara. Nu au fost observate modificari farmacocinetice dependente de doza dupa injectarea de 0,1 si 0,3 mmol/kg. Nu au fost detectati metaboliti. Nu a fost observata legarea de proteine plasmatice. Date de siguranta preclinica: eficacitatea Omniscan ca mediu de intensificare a contrastului in timpul examinarilor prin rezonanta magnetica a fost demonstrata printr-o serie de studii pe animale. Studiile farmacologice de siguranta pe caini si sobolani au demonstrat ca Omniscan nu are efecte semnificative asupra sistemului cardiovascular. Studiile in vitro au demonstrat lipsa unor efecte sau efecte nesemnificative asupra eliberarii de histamina de catre celulele mastocite asupra factorilor complement de activare din serul uman, asupra activitatii colinesterazei pe eritrocite umane, asupra activitatii lizozomice, asupra morfologiei si fragilitatii eritrocitelor umane si asupra tensiunii in vasele de sange izolate de bovine. Nu a fost evidentiata antigenitatea in testul dermal pe soarecii de laborator. Studiile de farmacocinetica pe numeroase animale au demonstrat ca Omniscan este rapid distribuit in volumul extracelular si excretat cantitativ prin rinichi prin filtrare glomerulara. Timpul de injumatatire este similar la om si maimuta. Volumul de distributie calculat este aprox. 25% din marimea corpului. Studiile toxicologice au demonstrat o toleranta acuta inalta a Omniscan, aprox. LD50 la soarece a fost > 30 mmol/kg. Dupa administrarea unei singure doze mari sau dupa doze repetate a fost decelata vacuolare la nivelul tubului contort proximal, care a fost reversibila si nu a fost asociata cu functia renala modificata. Omniscan a fost gasit a nu fi iritativ dupa administrarea intravenoasa, intraarteriala, paravenoasa, intramusculara si subcutanata sau cand a fost aplicat pe piele sau ochi. Omniscan nu a avut efecte asupra fertilitatii sau reproductibilitatii urmarite la sobolani sau in studiile de teratogenitate pe sobolani si iepuri, la doze care nu au cauzat toxicitate materna. Particularitati farmaceutice: lista excipientilor: urmatorii excipienti sunt inclusi: Caldiamida sodica, hidroxid de sodiu 1 M sau acid clorhidric 1 M, apa distilata pro injectione. )))Doze si mod de administrare Nu este necesara o pregatire speciala a pacientului. Omniscan trebuie tras in seringa imediat inainte de utilizare. Flaconul este prevazut pentru un singur pacient. Mediul de contrast nefolosit la o examinare trebuie aruncat. Doze pentru adulti si copii peste 6 luni: doza recomandata este 0,1 mmol/kg corp (echivalent cu 0,2 ml/kg corp) pana la 100 kg. La o greutate de peste 100 kg, 20 ml sunt de regula suficienti pentru un contrast adecvat pentru diagnostic. Doza necesara se va administra ca o unica injectie intravenoasa. Pentru a asigura injectarea completa a mediului de contrast, canula poate fi spalata cu 5 ml clorura de sodiu 0,9%. Intensificarea contrastului MRI incepe la scurt timp dupa administrarea mediului de contrast, depinzand de secventele de puls folosite si de protocolul de examinare. Intensificarea optima este observata in primele minute dupa injectare (timpul depinde de tipul de leziune/tesut).Intensificarea dureaza in general 45 minute dupa administrarea mediului de contrast. Secventele de scanare mediate ponderat T1 sunt indicate in mod special pentru examinarile cu contrast intensificat cu Omniscan. In domeniul de puteri ale campului investigat, de la 0,15 Tesla pana la 1,5 Tesla, imaginea relativa de contrast este independenta de puterea campului aplicat. Mediu de contrast non-ionic paramagnetic pentru imagistica prin rezonanta magnetica (MRI), pentru cap si coloana vertebrala, pentru administrare intravenoasa. Produsul produce intensificarea contrastului si faciliteaza vizualizarea structurilor anormale sau a leziunilor in SNC. )))Contraindicatii Omniscan nu se va folosi la pacientii care prezinta hipersensibilitate la Omniscan sau la componentii sai. Nu exista experienta in ceea ce priveste utilizarea de Omniscan la pacientii care prezinta dereglari ale functiei renale (VFG<30 ml/min). De aceea Omniscan nu trebuie folosit la acesti pacienti. )))Masuri de precautie Rar pot aparea reactii de hipersensibilitate (urticarie si alte fenomene alergice). Socul anafilactic a fost observat cu produse similare. Este esentiala o buna cunoastere a practicii si tehnicii de reanimare si a tratamentului anafilaxiei. Medicamentele si instrumentele necesare trebuie sa fie usor disponibile. Dupa administrarea de Omniscan, la unii pacienti s-au observat modificari pasagere ale fierului seric (in limita normala in majoritatea cazurilor). Semnificatia clinica a acestui fapt nu este cunoscuta, dar la toti pacientii la care s-a observat acest efect, el a ramas asimptomatic. Omniscan interfera cu determinarile de calciu seric cu anumite metode colorimetrice (complexonometrice) utilizate in mod frecvent in spital. De asemenea poate interfera cu determinari ale altor electroliti (ex. fier). Se recomanda sa nu se foloseasca astfel de metode pentru 12 - 24 ore dupa administrarea de Omniscan. Daca astfel de determinari sunt necesare, se recomanda folosirea altor metode. Interactiuni cu alte medicamente si alte forme de interactiuni: necunoscute. Sarcina si alaptare: utilizarea in timpul sarcinii: nu exista experienta in ceea ce priveste utilizarea de Omniscan in timpul sarcinii umane. Produsul nu trebuie folosit in timpul sarcinii decat in cazul in care investigatia prin rezonanta magnetica intensificata este esentiala si nu este disponibila alta alternativa adecvata. Omniscan nu prezinta efecte asupra fertilitatii sau reproducerii la sobolani sau in studii teratologice la sobolani si iepuri la doze care nu produc toxicitate materna. Utilizare in timpul alaptarii: gradul de excretie in laptele uman nu este cunoscut, desi se asteapta sa fie scazut. Alaptarea trebuie oprita inainte de administrare si nu trebuie reinceputa decat dupa cel putin 24 de ore dupa administrarea de Omniscan. Efecte asupra abilitatii de a conduce si de a folosi masini: nu sunt cunoscute. Efecte secundare: toate manifestarile au fost pasagere si majoritatea de intensitate medie. In timpul experimentarilor clinice au fost raportate urmatoarele: in mod ocazional a fost observat disconfort, cu senzatie generala de caldura, racoare sau senzatie de presiune locala sau durere la locul injectarii. Mai putin frecvent au fost raportate ameteala, greata, durere de cap si senzatie modificata a gustului sau mirosului. Reactii rare sunt simptome de tip alergic, cum ar fi urticarie, mancarimi sau iritatie faringiana. Alte reactii constau in voma sau somnolenta. In foarte rare cazuri au fost observate convulsii dupa administrarea Omniscan ca si in cazul altor medii de contrast paramagnetice RM. Totusi o relatie cauzala poate fi discutabila. La unul din pacientii supusi la probele clinice a fost observata insuficienta renala pasagera. Pacientul a primit un mediu de contrast pentru raze X pentru mielografie cu 22 de ore inainte de injectarea cu Omniscan. Cauza acestei reactii nu a fost stabilita. Â
<< Inapoi la lista de prospect-medicamente