CAUTA MEDICAMENTE:

Webmagnat

<< Inapoi la lista de prospect-medicamente

Prospect Selectol, comprimate




Actiune terapeutica - Selectol, comprimate
Celiprolol este un beta-blocant cardioselectiv (beta1-blocant), cu actiune simpatomimetica intrinseca medie si cu efecte de stabilizare membranara mici sau absente. Protejeaza cordul fata de stimularea adrenergica la efort si stres, fara sa influenteze negativ activitatea inimii in repaus. Relaxeaza musculatura neteda din vasele periferice (reducand astfel valorile crescute ale tensiunii arteriale) si pe cea din bronhii. Reduce presiunea intraoculara; are efecte reduse asupra sistemului nervos central. Se absoarbe digestiv in proportie de 20%. Se leaga de proteinele plasmatice in proportie de 28-30%, concentratia maxima plasmatica se obtine la 4 ore de la administrare p.o.Timpul de injumatatire plasmatica este de 4,5 ore. Se elimina in principiu prin bila, sub forma nemetabolizata.

Indicatii - Selectol, comprimate
Hipertensiune arteriala; angina pectorala (pentru reducerea crizelor anginoase si cresterea performantelor la efort); sindrom hiperkinetic cardiac.

Doze si mod de administrare - Selectol, comprimate
In hipertensiunea arteriala: 200 mg/zi, in doza unica, dimineata; la nevoie, se creste doza de 300-400 mg/zi, putand asocia diuretice si vasodilatatoare. In angina pectorala: 100 mg × 2-3/zi. In sindromul hiperkinetic: 200 mg/zi, dimineata.

Contraindicatii - Selectol, comprimate
Insuficienta cardiaca refractara la digitalice, crize de astm bronsic, status astmaticus, bloc atrio-ventricular gradele 2 si 3, bradicardie accentuata, soc cardiogen, uremie.

Masuri de precautie - Selectol, comprimate
Sarcina, nastere, alaptare (poate determina bradicardii si hipoglicemii la nou-nascuti si sugari). In insuficienta cardiaca se digitalizeaza adecvat cordul inainte de inceperea terapiei cu Selectol. La astmatici poate uneori declansa criza de astm (desi in general nu altereaza functia pulmonara daca este administrat in afara crizelor). In insuficientele renale si hepatice grave se reduc dozele. La diabetici poate masca simptomele hipoglicemice. In caz de anestezie generala se evita drogurile cu efect negativ asupra inimii. Atentie in caz de boala Raynaud (desi Selectol este un dilatator periferic vascular). Asocieri medicamentoase: pacientii tratati concomitent cu reserpina sau guanetidina vor fi atent urmariti. Clonidina asociata poate determina cresterea initiala a tensiunii arteriale, prin stimularea receptorilor alfa-adrenergici. Se va evita folosirea simultana a blocantilor de calciu (de tipul verapamil), ca si a inhibitorilor de monoaminoxidaza. Alcoolul si depresivele sistemului nervos central pot da hipotensiune ortostatica.

Reactii adverse - Selectol, comprimate
Uneori, la inceputul tratamentului, oboseala, cefalee, ameteli, tulburari ale somnului. Rareori, apar reactii alergice cutanate; foarte rar: greturi, lipotimii, tremor fin al extremitatilor.

Celiprolol este un beta-blocant cardioselectiv (beta1-blocant), cu actiune simpatomimetica intrinseca medie si cu efecte de stabilizare membranara mici sau absente. Protejeaza cordul fata de stimularea adrenergica la efort si stres, fara sa influenteze negativ activitatea inimii in repaus. Relaxeaza musculatura neteda din vasele periferice (reducand astfel valorile crescute ale tensiunii arteriale) si pe cea din bronhii. Reduce presiunea intraoculara; are efecte reduse asupra sistemului nervos central. Se absoarbe digestiv in proportie de 20%. Se leaga de proteinele plasmatice in proportie de 28-30%, concentratia maxima plasmatica se obtine la 4 ore de la administrare p.o.Timpul de injumatatire plasmatica este de 4,5 ore. Se elimina in principiu prin bila, sub forma nemetabolizata. Hipertensiune arteriala; angina pectorala (pentru reducerea crizelor anginoase si cresterea performantelor la efort); sindrom hiperkinetic cardiac. )))Doze si mod de administrare In hipertensiunea arteriala: 200 mg/zi, in doza unica, dimineata; la nevoie, se creste doza de 300-400 mg/zi, putand asocia diuretice si vasodilatatoare. In angina pectorala: 100 mg × 2-3/zi. In sindromul hiperkinetic: 200 mg/zi, dimineata. )))Contraindicatii Insuficienta cardiaca refractara la digitalice, crize de astm bronsic, status astmaticus, bloc atrio-ventricular gradele 2 si 3, bradicardie accentuata, soc cardiogen, uremie. )))Masuri de precautie Sarcina, nastere, alaptare (poate determina bradicardii si hipoglicemii la nou-nascuti si sugari). In insuficienta cardiaca se digitalizeaza adecvat cordul inainte de inceperea terapiei cu Selectol. La astmatici poate uneori declansa criza de astm (desi in general nu altereaza functia pulmonara daca este administrat in afara crizelor). In insuficientele renale si hepatice grave se reduc dozele. La diabetici poate masca simptomele hipoglicemice. In caz de anestezie generala se evita drogurile cu efect negativ asupra inimii. Atentie in caz de boala Raynaud (desi Selectol este un dilatator periferic vascular). Asocieri medicamentoase: pacientii tratati concomitent cu reserpina sau guanetidina vor fi atent urmariti. Clonidina asociata poate determina cresterea initiala a tensiunii arteriale, prin stimularea receptorilor alfa-adrenergici. Se va evita folosirea simultana a blocantilor de calciu (de tipul verapamil), ca si a inhibitorilor de monoaminoxidaza. Alcoolul si depresivele sistemului nervos central pot da hipotensiune ortostatica. Uneori, la inceputul tratamentului, oboseala, cefalee, ameteli, tulburari ale somnului. Rareori, apar reactii alergice cutanate; foarte rar: greturi, lipotimii, tremor fin al extremitatilor.
<< Inapoi la lista de prospect-medicamente