Personalitatea schizoida
Cum gandeste o personalitate de tip schizoid
“Am oroare de intalnirile la care vine multa lume”;
“Relatiile cu ceilalti sunt imprevizibile, epuizante, izvor de neintelegeri; asa ca, este mai bine sa le eviti”.
Prin ce sa caracterizeaza o personalitate de tip schizoid
- Pare a fi impasibila, greu de deslusit, detasata;
- Este sau pare indiferenta la complimente, elogii sau critici;
- Nu cauta compania nimanui;
- Nu leaga prietenii cu usurinta;
- Are un cerc foarte restrans de prieteni, deseori din cercul familial;
- Prefera activitatile solitare;
- Nu pare a-si schimba atitudinea, nici cand relatia se prelungeste;
- Ii este foarte greu sa isi exprime sentimentele.
Cum percepe lumea o personalitate schizoida
Este foarte dificil sa intelegem cum vede lumea o personalitate schizoida, deoarece indivizii cu acest tip de personalitate nu se destainuie. In general, ei considera ca toti ceilalti sunt imprevizibili si, din aceasta cauza, chiar foarte obositori. A comunica cu ceilalti reprezinta, pentru o personalitate schizoida, un efort considerabil. Acest apetit scazut pentru a comunica cu ceilalti al schizoizilor ar putea fi justificat prin faptul ca ei sunt mai putin sensibili la parerile celorlalti, indiferent daca este vorba de admiratie sau de critica. Spre deosebire de alte personalitati dificile (histrionicul, narcisicul) care-si cauta auditori in permanenta, schizoidul este mult mai autonom. Prefera sa lucreze singur, sa viseze, sa-si faureasca propriul mediu. Sunt experti in disciplina lor, de care sunt absorbiti cu totul.
Schizoidia aduce suferinta in momentul in care ei se izoleaza din punct de vedere afectiv si social, iar pe plan profesional vegeteaza pe posturi neinsemnate, deoarece le lipseste capacitatea de a comunica cu ceilalti pentru a-si implini viata profesionala si sociala.
Cum sa ne comportam cu o personalitate schizoida
Recomandabil:
- Respectati-le nevoia de singuratate! Pentru ei, singuratatea reprezinta oxigenul necesar refacerii dupa un efort; singuratatea reprezinta conditia necesara pentru a se concentra asupra activitatilor care le da o stare de bine;
- Puneti-i in situatii care sunt pe masura lor!
- Observati-le lumea interioara! Aceste persoane au o lume interioara foarte bogata, in contrast cu aparenta lor rezerva. Au o gandire ampla si originala, apeleaza la visare si imaginatie, iar sensibilitatea lor dezvaluie, uneori, adevarate comori;
- Respectati-le momentele de tacere! Numai asa veti avea sansa de a auzi lucruri originale, de a descoperi o lume fascinanta, un cadou rar pe care il vor oferi doar celor privilegiati care au stiut sa il faca sa se simta bine;
- Apreciati-le calitatile ascunse! Ganditi-va la personalitatea schizoida ca la un tovaras de calatorie, de pescuit sau ca la un coechipier intr-o excursie.
Nerecomandabil:
- Sa-i obligati sa-si exprime sau sa isi manifeste emotiile (veti incerca in zadar);
- Sa-l obligati la prea multa conversatie. Pentru ca nu prea vorbesc, sunt considerati buni auditori. Aveti grija sa nu dea semne de plictiseala sau oboseala!
- Sa-i lasati sa se izoleze complet; chiar daca va temeti ca ar putea ajunge pustnici, nu-i obositi cu un exces de conversatie, intalniri sau vizite!
Daca v-ati casatorit cu o personalitate schizoida, obisnuiti-va cu ideea ca viata sociala a cuplului depinde doar de dvs.!